Cydry

Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których dań.

Wino polskie

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.

wino bag in box

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara zasada mówi, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.