Smaczna włoska restauracja – typowe menu

Włoskie restauracje to w Polsce najpopularniejszy rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, sycące i ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej jemy makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście próbują równie pyszne dania obiadowe – risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w karcie znajdują się też nie tak znane włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz potrawy z różnych zakątków kraju. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski nastrój.

Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .

Aromatyczne wina z Włoch

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Obiad na włoską modę z całą pewnością powinien zawierać też trunek. Odrobina czerwonego wina to dla Włochów kanon. kuchnia włoska Kraków Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia a także noto z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać różnorodny zestaw win.

Klasyczna kuchnia włoska

Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto poszukać restauracji, która umie podać nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film