Warto skosztować dania kuchni staropolskiej

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są niesłychanie cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film